Kim, kétgyermekes, elvált édesanya munka nélkül volt, és aggódott a következő hónap költségei miatt. Úgy érezte, cserbenhagyta a családját, mert a gyerekeknek új ruhákra lett volna szükségük az iskolához, és Kim nem tudott venni nekik. Mardosó bűntudatát sajtos és más tésztafélékbe fojtotta.
   Egy másik kliensem, Tirsha, házasságon kívüli viszonya miatt érzett bűntudatot. Amikor először került kapcsolatba szeretőjével, Tirsha nem gondolta, hogy a hotelszobákban való bujkálás zavarni fogja őt. Négy hónappal a viszony kezdete után azonban, Tirsha szünet nélkül csokoládét evett a hűtlensége miatti bűntudatból.
   Az evés természetesen nem oldja meg a bűntudatot kiváltó helyzeteket. Kimnek és Tirshának is a probléma gyökerénél kellett cselekednie, hogy megszabadulhassanak bűntudatuktól. Kimnek ez azt jelentette, hogy lecsökkenti a távolsági telefonálásokat és a ruhavásárlást, hogy el tudja látni a gyerekeit, amíg munkát talál. Tirsha kezdte jobban érezni magát, miután szakított a szeretőjével, és férjével együtt elkezdtek családterápiára járni.
Azon kívül, hogy lépéseket teszel a probléma megoldásáért, a felismerés, hogy nem te vagy teljes mértékben felelős másokért, és hogy nem tudod senki más cselekedeteit és érzéseit kontrollálni, szintén sok felesleges bűntudattól tud megszabadítani.
   Ez nem jelenti azt, hogy nemtörődömnek kell lenned, csak annyit jelent, hogy elengedheted azt a téves elképzelést, hogy te vagy a felelős mások boldogságáért magad körül.
Senkinek sincs ennyi hatalma!
Add meg másoknak a bizalmat és lehetőséget, hogy az általuk választott irányban vezessék életüket.
Doreen Virtue